Skip to main content
6. december 2023

Smart klimateknologi med i COP28’s database: Forlænger levetiden af Storebæltsbroens beton

Droner og maskinlæring spiller en afgørende rolle for at kunne forlænge levetiden af Storebæltsbroen.

Af: Isabella Ravn | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ALEXANDRA INSTITUTTET

FN’s World Intellectual Property Organization (WIPO) fremhæver løsningen som klimateknologi i deres grønne database “Green Technology Book”, som bliver offentliggjort på klimakonferencen COP28 den 6. december.

Droner og maskinlæring spiller en afgørende rolle for at kunne forlænge levetiden af Storebæltsbroen. Sund & Bælts anvendelse af de teknologier har nu givet så meget genlyd, at FN’s World Intellectual Property Organization (WIPO) har fremhævet løsningen som klimateknologi i deres flagskib-database “Green Technology Book”.

Databasen bliver offentliggjort på den internationale klimakonference COP28 den 6. december.

Databasen er en gratis offentlig ressource, hvor folk der leder efter løsninger, kan søge blandt mere end 120.000 grønne teknologier. Løsningen er blevet udvalgt blandt hundredvis af løsninger, og det glæder selvfølgelig Bjarne Jørgensen, der er direktør for Commissioning & Large Projects hos Sund & Bælt.

AI analyserer tusindvis af dronebilleder

Som andre betonkonstruktioner er Storebæltsbroen udfordret af, at beton forringes over tid, og at stålkonstruktionen kan blive udsat for rust. For at håndtere det, bruger Sund & Bælt droner og maskinlæringsalgoritmer til at analysere de tusindvis af luftbilleder, som de tager af broen. Billederne gemmes på en digital platform, og algoritmerne identificerer de skader i betonen, som skal repareres.

Vi er glade for, at erfaringerne fra vores drift kan være til gavn for organisationer i industrien over hele verden gennem denne nye løsning. Med teknologien får vi et endnu bedre indblik i betonens tilstand og derfor bedre muligheder for at udføre forudsigelig vedligeholdelse af broen, som forlænger anlæggets levetid. Teknologien er et væsentligt bidrag til den grønne dagsorden for eksisterende broer og tunneller, forklarer Bjarne Jørgensen.

Automatisk udvælgelse af billeder

Det er 3D-eksperter fra Alexandra Instituttet, der har hjulpet Sund & Bælt med at videreudvikle løsningen til betoninspektion. Ifølge Tejs Scharling, så er kernen i teknologien, at man automatisk genkender eventuelle skader ved hjælp af kunstig intelligens, der analyserer billeder af betonen.

Det fungerer på den måde, at flere hundrede 2D-dronebilleder af en bropille bliver konverteret til en 3D-model. Når den kunstige intelligens registrerer samme skade i flere overlappende 2D-billeder, opdages dette gennem 3D-modellen, fortæller Tejs Scharling, der er Principal Solutions Architect hos Alexandra Instituttet.

Løsningen har lettet den ofte tunge proces med at arbejde med manuelle inspektioner. Teknologien betyder bl.a., at man kan følge den enkelte skades udvikling over tid, og det er med til at forbedre vurderingen af den enkelte skade, så man kan tage bedre beslutninger ift. forebyggende vedligehold.

WIPO’s beskrivelse af Sund & Bælts løsning til betoninspektion kan ses her.

Fakta

The Green Technology Book er en digital publikation, der er knyttet til WIPO GREEN DATABASE, der har til formål at fremhæve løsninger på presserende miljømæssige udfordringer. Bogen blev lanceret sidste år med fokus på klimatilpasning og har indtil nu været besøgt af næsten én million unikke besøgende. I år er fokus på klimabegrænsning og emissionsreduktion i byer, industri og landbrug.

WIPO er et specialiseret FN-agentur baseret i Genève med 192 medlemslande. Det blev oprettet i 1967 for at udvikle et afbalanceret og effektivt internationalt system for intellektuel ejendomsret, der muliggør innovation og kreativitet. WIPO GREEN er en neutral, gratis og offentlig platform, der søger at understøtte implementering af innovative grønne teknologiløsninger.