Skip to main content
3. maj 2023

Andelsgaarde byder foråret velkommen på Fyn

Den anden sæson på andelsgården Spaanbrogård mellem Nyborg og Kerteminde skydes i gang med et åbent hus-arrangement lørdag den 13. maj fra kl. 11-14.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA ANDELSGAARDE

Den anden sæson på andelsgården Spaanbrogård mellem Nyborg og Kerteminde skydes i gang med et åbent hus-arrangement lørdag den 13. maj fra kl. 11-14.

Forvalterparret Sif Thieme og Andreas Dalland, der begge er uddannet ved den norske Sogn Jord- og Hagebruksskule, vil her fortælle om udviklingen på gården, som blandt andet omfatter et nyt hovedhus tegnet af arkitekt Kristoffer Tejlgaard, som har flyttet sin tegnestue til Nyborg.

Indtil det nye hovedhus står klar, er Sif og Andreas genhuset i et sommerhus i nærheden, men det forhindrer dem ikke i at have startet grøntsagsproduktionen i gang.

”Vi er dybt optaget af at dyrke jorden efter økologiske og regenerative metoder, som også er kongstanken i foreningen Andelsgaarde, og derfor er samarbejdet med Andelsgaarde perfekt for os, fordi vi her får mulighed for at bygge en forretning op omkring vores vision uden selv at skulle investere i en gård”.

Andelsgaarde har nemlig som ambition at købe gårde op i hele landet og omlægge dem til bæredygtige landbrug. Den unge forening blev stiftet i 2018, og Spaanbrogård var foreningens anden gård. Foreningen har nu tre gårde og planer om at købe flere. Det er ambitionen, at gården skal bringe mere liv til området og bl.a. danne ramme for arrangementer for Andelsgaardes medlemmer.

”Der er store planer i Andelsgaarde om at skabe rammer for bæredygtige fællesskaber. Foreningens medlemmer bliver medejere af gårdene, og samtidig bliver de en del af et fællesskab – hvis de vil – med fællesmiddage, arbejdsdage, foredrag og den slags. Vi glæder os til at se fællesskabet vokse”, siger Sif og Andreas.

Drømmen er, at laden på Spaanbrogård genrejses som fælleshus, der både skal danne ramme om arrangementer og huse et træværksted, hvor tømmeret til foreningens byggeprojekter kan forarbejdes.

Netop træ bliver en vigtig del af gårdens historie, da en stor del af gårdens jord er blevet tilplantet med spæde træer af 20 hjemmehørende arter, som både skal binde CO2 i jorden og skabe levesteder for dyr og planter. Der er også plantet en mindre produktionsskov, som med tiden skal levere tømmer til Andelsgaardes byggeprojekter, ligesom der bliver gård- og plantesalg – bl.a. med økologisk podede frugttræer – sammen med et væld af forskellige grøntsager.

Modellen i Andelsgaarde er simpel: Medlemmerne betaler 150 kr. om måneden, som går til at købe nye gårde og ny jord. Foreningen renoverer gårdene, omlægger jorden og stiller den til rådighed for unge økologiske jordbrugere, som vil være en del af den grønne omstilling og dyrke jorden på måder, som binder CO2 og dermed bidrager positivt til klimakrisen.

Til åbent hus på Spaanbrogård kan man komme med Sif og Andreas i marken, og man kan høre om Skovgruppens arbejde med at etablere biodiversitetsskoven. Arkitekt Kristoffer Tejlgaard vil ligeledes fortælle om gårdens kommende hovedhus, hvor de første spadestik til byggeriet tages senere på året. Der vil også være kaffe, te og mulighed for at købe lækre kanelsnegle fra naboen Brugbar.

Adresse: Baunemosevej 6, 5800 Nyborg

Detaljeret program lægges løbende ud her: Åbent hus på Spaanbrogård | Facebook

For mere information om Andelsgaarde, kontakt foreningsdirektør Jacob Westergaard Madsen: jacob@andelsgaarde.dk / 29 42 41 55

Læs mere om Andelsgaarde her: www.andelsgaarde.dk